perjantai 10. maaliskuuta 2017

Sukset (muistelma) -A.R.

Koulumatkat tehtiin hiihtämällä, siksi sukset olivat tärkeät. Kylätie oli tarkoitettu talvisin ainoastaan hevosreellä liikkumiseen. Molemmin puolin oli reen jalasten painaumat ja keskellä kavioiden kuluttamat ja ulosteiden täyttämät urat. Ladut tehtiin heti kun lunta oli riittävästi, peltoaukeiden läpi. Koulu oli 5,5 kilometrin päässä. Tuuli pyrytti ladut kylläkin umpeen monta kertaa. Viima meni vaatteitten läpi.

Kerrankin pakkasta oli yli 40 astetta, mentiin kouluun hiihtäen ja jäsenet olivat aivan jäässä. Naama oli täynnä valkoisia laikkuja ja varpaat niin että sattui kun niitä liikutteli tai käveli. Koululla oli pönttöuuni jossa oli tuli palamassa ja siihen pääsi heti lämmittelemään. Opettaja varoitteli, että pitää hitaasti antaa lämmön vaikuttaa kun oli riisunut monot jaloista. No, seuraavana aamuna isä tarjoutui viemään hevosreellä kouluun. Sinne vällyjen alle kun kaivauduttiin niin, ettei jäänyt kuin aukko hengitystä varten, eipä pakkanen haitannut. Opettaja sanoi, ettei tarvitse tulla kouluun jos pakkaset jatkuu, kun tunnillakin piti olla lapaset käsissä. Pakkasen takia ei minulle tullut poissaolopäiviä. Oppilasjoukko oli kylläkin harventunut. Pakkasen lauhtuessa päästiin taas hiihtämällä kouluun.

Mieleen on jäänyt sellainen yksityiskohta, kun kosket ei jäätyneet kokonaan ja vesi virtasi ainakin osittain. vedestä nousi kuin usvaa. Kosteus tarttui vaatteisiin ja teki huurteiseksi joka paikan.  Meiltä oli loiva alamäki joentörmälle jonne tehtiin latu joka jatkui pitkälle joen jäälle. Joen toisella puolella oli hyviä paikkoja mäen laskuun. Sieltä tultiin takaisin illan hämärtyessä ennen pimeän tuloa. Aikaa piti jäädä läksyjen lukemiseen. Meillä ei ollut sähköjä. Puhdetyöt tehtiin öljylampun valossa, kuten koulutehtävätkin. Romaaneja, jotka olivat lainassa koulun kirjastosta, tuli luettua vielä ennen nukkumaan menoa melko pitkään. Kammarista kuului isäni ääni: ”Nyt lamppu sammuksiin ja sänkyyn”. Vastasin, että luen vielä pari sivua, mutta siinä taisi mennä useampikin. Siinä hän oli oikeassa, että aamulla ylösnousu oli vaikeaa. Vasta kun hän uhkasi kantaa lumihankeen, oli aika nousta ylös.

Meillä oli tuvassa talviaikaan höyläpenkki. Isä valmisti itse kaiken mitä puusta voi tehdä: reen jalakset, puiset astiat ja meille lapsille sukset, minulle ja molemmille nuoremmille siskoille. Työ vaati paljon aikaa ja vaivaa. Erään kerran sain uudet sukset. Ne olivat juuri valmistuneet; siteet kiinnitetty, kärki taivutettu ja tietysti tervattu. Kaikki tehty viimeisen päälle. Minä läksin joelle vievää rinnettä laskemaan. Toinen suksista tarttui nähtävästi kovan hangen alle ja lensin mahalleni. Ylös noustuani huomasin, että toisen suksen kärki oli katkennut. En ollut uskoa silmiäni. Olin pakahtua raivosta. Asettelin katkenneet palat yhteen ja vein sukset talon seinää vasten pystyyn. Kun isäni ei nähnyt minun hiihtävän viikkoon uusilla suksillani, taisin käyttää niitä vanhoja, hän meni katsomaan ja alkoi kysellä: ”Eikö ne olleetkaan mieluisat?” Pakkohan oli kertoa mitä oli tapahtunut. Eipä siitä kehumista tullut, eikä muutakaan. Vahinko mikä vahinko! Katkenneet palat kiinnitettiin yhteen pellillä, joka oli säilykepurkista ja pienillä nauloilla. Talveakaan ei ollut paljoa jäljellä joten seuraavana talvena taisin saada kaupasta ostetut Järvisen sälesukset.

Meillä satoi ensilumet marraskuun alussa eli pyhäinpäivän seutuun ja vielä pääsiäisenä pääsi hiihtämään jopa hankiaisia pitkin. Hiihtokilometrejä kertyi talven aikana useita satoja, jopa yli tuhat.

Ei kommentteja: